OM: 'Zes van Breda schuldig aan dood Oma Mok, straffen moeten gehandhaafd blijven'

  • Doortje Briedé

    Advocaat-generaal mr. Winfried Korver acht de Zes van Breda schuldig aan de dood van de Chinese vrouw Tim Mui Cheung (56) in 1993. Alle verdachten, drie mannen en drie vrouwen, zijn in 1995 veroordeeld tot celstraffen en hebben hun straf inmiddels uitgezeten. Het Openbaar Ministerie vindt dat deze straffen met terugwerkende kracht gehandhaafd moeten blijven.

    De drie mannen zouden dan opnieuw tot tien jaar cel worden veroordeeld en de drie vrouwelijke verdachten tot twee jaar. Een van de verdachte mannen, de 40-jarige A.T., bracht de zaak onder de aandacht van rechtspsycholoog Peter van Koppen die leiding geeft aan het project Gerede Twijfel. Van Koppen maakte gehakt van het politieonderzoek en de vervolging van de verdachten. De vrouwen zouden inconsistente verklaringen hebben afgelegd die de mannen en zijzelf belastten. Daarnaast zijn verklaringen van twee getuigen, die destijds in een bushokje schuin tegenover het restaurant Peacock van Cheung aan de Jorisstraat zaten, door de politie niet aan de rechter voorgelegd. Deze getuigen zouden in de nacht van de moord niets bijzonders hebben gezien.

    Lees verder op bndestem.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    OM eist dezelfde straffen tegen ‘zes van Breda’

    De straffen van de ‘zes van Breda’ die zijn veroordeeld voor de moord in 1993 op een vrouw in Breda, moeten blijven staan, vindt het Openbaar Ministerie. Het OM heeft in Den Haag opnieuw tien jaar celstraf geëist tegen de drie mannen en twee jaar cel tegen de drie vrouwen. 

    De ‘zes van Breda’ werden in 1994 opgepakt voor de roofmoord op de 56-jarige Tim Mui Cheung, bekend als oma Mok. Zij is in de nacht van 3 op 4 juli 1993 in het Chinese restaurant van haar zoon in Breda gedood. Ook bleek de gokkast leeggehaald.

    De mannen kregen tien jaar cel voor het doden en beroven van de vrouw. De vrouwen, die bekentenissen hadden afgelegd, werden veroordeeld wegens medeplichtigheid. De vrouwen zeiden later dat ze hadden bekend onder druk van hun verhoorders, of in de hoop dat ze dan naar huis mochten.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    OM eist opnieuw straffen tot tien jaar voor Zes van Breda

    De eerder opgelegde straf voor de Zes van Breda moet in stand blijven. Daarom moeten de drie mannen opnieuw tot tien jaar cel worden veroordeeld en de drie vrouwelijke verdachten tot twee jaar, voor het doden van de 56-jarige Tim Mui Cheug (oma Mok). Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag voor het gerechtshof in Den Haag.

    Meer dan twintig jaar na de dodelijke overval op Cheung, beter bekend als ‘oma Mok’, zijn er zelfs belastende verklaringen bijgekomen, concludeert de aanklager. Zelf zeggen de drie mannen en drie vrouwen dat ze niets met de dood van de vrouw te maken hebben.

    De roofmoord op oma Mok gebeurde in juli 1993. De vrouw werd gedood in de keuken van Chinees restaurant Peacock in Breda, waar haar zoon de eigenaar van was. De gokkast bleek leeggehaald.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    De zaak tegen de Zes van Breda over de moord op Oma Mok in Breda gaat donderdag verder in het Gerechtshof in Den Haag. De advocaten van de moordverdachten leggen donderdag en vrijdag uit waarom hun cliënten onschuldig zijn. De uitspraak in deze zaak volgt op 14 oktober.

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Veroordeling Zes van Breda blijft overeind

    Het gerechtshof in Den Haag houdt de straf van De Zes van Breda voor de moord op een vrouw in 1993 overeind. De eerdere beslissing van het gerechtshof in Den Bosch is gehandhaafd. 

    De drie mannen en drie vrouwen werden in 1994 opgepakt. De mannen moesten tien jaar de gevangenis in en de vrouwen twee, maar de Hoge Raad bepaalde in 2012 dat de zaak over moest. In die herzieningszaak kwam vandaag de uitspraak. Het Openbaar Ministerie had dezelfde straffen geëist als waartoe de mannen al waren veroordeeld en de rechter gaat daar dus in mee. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat de zes in cassatie gaan, waardoor de Hoge Raad weer naar de zaak zal kijken.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Hof handhaaft straffen ‘Zes van Breda’

    Het gerechtshof in Den Haag heeft de ‘Zes van Breda’ opnieuw schuldig bevonden. Waar velen woensdag speculeerden over vrijspraak in de zevende herzieningszaak van deze eeuw, oordeelde het hof anders: het werd de eerste herziening waarin de straf wordt gehandhaafd.

    Het gerechtshof in Den Haag houdt de zes veroordeelden nog steeds verantwoordelijk voor de moord op 'oma Mok' van Chinees restaurant Peacock, in 1993 in Breda. Deze moordzaak werd eind 2012, na 21 jaar, onder grote media­belangstelling heropend.

    De Hoge Raad oordeelde in dat jaar dat ontlastend bewijs aan de rechters is onthouden. Twee getuigen die in de nacht van de moord urenlang in het bushokje tegenover het Chinees restaurant zaten te kletsen, hebben destijds bij de politie verklaard dat hen ‘niets bijzonders is opgevallen’.

    Die verklaring stond haaks op de vechtpartij die zich buiten en binnen zou hebben voorgedaan, en op het wachten van vrouwen in een auto bij het restaurant. Maar die verklaring bleef buiten het strafdossier. Hadden de rechters dit geweten, dan hadden ze de zes verdachten mogelijk niet veroordeeld, stelt de Hoge Raad.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Het is niet de grootste gerechtelijke dwaling ooit geworden, de Zes van Breda zijn opnieuw veroordeeld voor de moord op ‘oma Mok’ in 1993. Volgens verslaggever Marieke van Essen is er alleen maar meer bewijs bijgekomen en klopten de alibi’s van de daders niet.

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    De Zes van Breda gaan in cassatie tegen hun veroordeling voor de roofmoord in 1993 op ‘Oma Mok’ in Breda. Dat hebben hun advocaten Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie woensdag na de uitspraak laten weten. Het Gerechtshof in Den Haag handhaafde woensdag de eerdere straffen van de drie mannen en de drie vrouwen. De zaak werd opnieuw behandeld, omdat de verdachten vinden dat ze onschuldig hun straf hebben uitgezeten en er sprake zou zijn van een grote gerechtelijke dwaling.

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    De Zes van Breda gaan in cassatie tegen hun veroordeling voor de roofmoord in 1993 op ‘Oma Mok’ in Breda. Dat hebben hun advocaten Geert-Jan Knoops en Joost Loevendie woensdag na de uitspraak laten weten. Het Gerechtshof in Den Haag handhaafde woensdag de eerdere straffen van de drie mannen en de drie vrouwen. De zaak werd opnieuw behandeld, omdat de verdachten vinden dat ze onschuldig hun straf hebben uitgezeten en er sprake zou zijn van een grote gerechtelijke dwaling.

    Doortje Briedé-Bultman