Chantal Akerman overleden: Waarom zij de grootste film-Belg is

  • Doortje Briedé

    Chantal Akerman, de belangrijkste experimentele cineaste van ons land, is op 65-jarige leeftijd overleden. In de jaren 70 maakte ze invloedrijke films als ‘Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles’ en ‘Je, tu, il, elle’.

    Chantal Akerman is meer dan waarschijnlijk de Belgische regisseur met de meeste vermeldingen in internationale filmstudies en in de jaren zeventig was ze een van de sleutelfiguren van de Europese avant-garde en feministische cinema. Toegegeven, dat is veertig jaar geleden. Blijkbaar heeft ze te vroeg gepiekt.

    De in Brussel geboren en getogen Akerman was amper 25 toen ze in 1975 een sleutelwerk van de moderne cinema maakte: Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles. In die film van drie uur en twintig minuten toont ze via lange, onbewogen frontale opnames wat we toen nog nooit hadden gezien - of toch niet in de cinema.

    Lees verder op knack.be

    © Belga

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Belgische regisseur Chantal Akerman (65) overleden

    De Belgische regisseur Chantal Akerman is vandaag op 65-jarige leeftijd in Parijs overleden. Dat berichten verschillende Franse en Belgische media. Akerman maakte vele films en documentaires en was een van de bekendste Belgische filmmakers in het buitenland.

    De producent van Akerman heeft haar dood bevestigd, maar niets gezegd over de doodsoorzaak. Akerman wordt gezien als een van de boegbeelden van de Europese experimentele film van de jaren zeventig en tachtig. Zo hebben beroemde Amerikaanse regisseurs als Gus van Sant, Todd Haynes en Sofia Coppola haar als inspiratie genoemd. Ze stond verder bekend als een feministische regisseur die meer dan veertig lange en korte films en documentaires maakte.

    Lees verder op nrc.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Film Fest Gent brengt een hommage aan Chantal Akerman

    Het Gentse filmfestival brengt een eerbetoon aan de eerder deze week overleden Belgische cineaste Chantal Akerman. Vooral in de jaren 70 maakte zij invloedrijke experimentele films. Lees hier waarom Chantal Akerman de grootste film-Belg is.

    Patrick Duynslaegher, artistiek directeur Film Fest Gent over Chantal Akerman: “Het is evident dat Film Fest Gent deze Belgische cineaste huldigt die door haar stilistische en inhoudelijke vernieuwingen de koers van de arthouse en avant-garde cinema veranderde. Zowel door de inhoud van haar films als door de samenstelling van haar filmcrew maakte ze ook sterke statements over de rol van de vrouw in het echte leven en in het creatief proces.”

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman