Fotografenduo en echtpaar Bernd en Hilla Becher werden samen beroemd. Hilla stierf afgelopen zaterdag, zeven jaar na haar man.

Met hun fotoseries van industriële landschappen verwierven de fotografen Bernd en Hilla ­Becher samen wereldfaam. Het Duitse echtpaar geldt als de grondlegger van de Düsseldorfer Schule, met zijn schijnbaar neutrale en zakelijke ­registratie van door de mens ­geschapen interieurs, gebouwen en landschappen. Bernd overleed al in 2007, Hilla volgde hem zaterdag, op 81-jarige leeftijd.

Hilla Becher-Wobeser werd in 1934 geboren in Potsdam en geschoold tot fotografe. Met haar echtgenoot legden zij in Duitsland en de Verenigde Staten grote aantallen bouwwerken vast onder zo gelijk mogelijke omstandigheden. Zo moest de lucht bij voorkeur ­bewolkt zijn. Zij wilden de werkelijkheid op een bijna wetenschappelijke wijze registreren; een reactie op de door extreme ideologieën gedomineerde eerste helft van de 20ste eeuw. Die conceptuele aanpak voerden zij gedisciplineerd en zeer systematisch uit.

Lees verder op volkskrant.nl

Doortje Briedé-Bultman