Ierse actrice Maureen O'Hara (95) overleden

  • Doortje Briedé

    De Ierse actrice Maureen O'Hara is zaterdag op 95-jarige leeftijd gestorven. Volgens haar manager is de actrice rustig in haar slaap overleden in haar woonplaats Boise in de Amerikaanse staat Idaho.

    De roodharige Ierse was een van de grootste actrices van de jaren veertig en vijftig en een favoriet van regisseur John Ford.

    Ze speelde in meer dan vijftig films van uiteenlopende genres, van drama's tot Westerns en familiefilms. Vanwege haar groene ogen en opvallende haarkleur werd ze gekscherend de “koningin van technicolor” genoemd.

    Lees verder op nu.nl

    Foto: AFP

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    In Memoriam Maureen O’Hara

    De Iers-Amerikaanse Hollywoodlegende Maureen O’Hara is overleden op 95-jarige leeftijd. Ze schitterde in klassiekers als The Quiet Man, Miracle on 34th Street en Rio Grande. De actrice met vuurrode haren en gifgroene ogen werkte verschillende keren samen met westernicoon John Wayne en de legendarische regisseur John Ford. Ze ontving nooit een Oscarnominatie, maar ze kreeg eind vorig jaar wel een beeldje voor haar hele carrière.

    Ze werd geboren op 17 augustus 1920 als Maureen FitzSimons nabij Dublin. Als tiener genoot ze een toneelopleiding. Omdat haar vader niet geloofde in haar acteerdroom moest ze een opleiding volgen als typiste en boekhoudster. Toch bleef ze geloven in haar ambities als artieste en werd ze na enkele succesvolle lokale acteerprestaties uitgenodigd voor een screentest in London. Daar werd ze opgemerkt door de bekende acteur Charles Laughton. Die stelde haar voor aan niemand minder dan Alfred Hitchcock, waarna de Ierse schone haar eerste grote filmrol scoorde.

    Lees verder en bekijk video's op vertigoweb.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Actrice Maureen O'Hara op 95-jarige leeftijd overleden

    De Ierse filmactrice Maureen O'Hara is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat is zaterdag bekend geworden.

    O'Hara, gekenmerkt door haar rode haardos en expressieve oogopslag, speelde dikwijls de rol van gepassioneerde heldin en werkte in haar lange carrière samen met beroemde regisseurs als John Wayne, John Ford en ­Alfred Hitchcock.

    Lees verder en bekijk video op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman