Een jonge vrouw is eind oktober in de Afghaanse provincie Ghor gestenigd door een groep mannen omdat ze overspel zou hebben gepleegd. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten gezegd. Een 30 seconden durende video van de steniging is op internet verschenen.

Op de beelden is te zien hoe een groep mannen stenen gooien naar een gillende en hardop biddende vrouw die tot haar nek in een gat in de grond staat. De video breekt af voor de vrouw aan haar verwondingen bezwijkt. Lokale autoriteiten hebben de beelden tegenover persbureau AFP bevestigd. Op de video zijn meer omstanders te zien die de steniging met hun mobiele telefoon filmen.

De steniging vond ‘ongeveer een week geleden’ plaats in de buurt van Ghalmeen in het bergachtige woestijngebied in de provincie Ghor, meldde Seema Joyenda, één van de twee vrouwelijke provincie-gouveneurs in Afghanistan.

Volgens Joyenda was de jonge vrouw, die slechts werd aangeduid met haar voornaam Rokhshana, tussen de 19 en de 21 jaar oud. Door haar familie was ze uitgehuwelijkt aan een oudere man. Samen met haar 23-jarige vriend probeerde ze te ontvluchten. Omdat ze al getrouwd was, werd ze opgepakt en veroordeeld voor overspel. De vriend zou er met zweepslagen vanaf zijn gekomen.

Lees verder op volkskrant.nl

Doortje Briedé-Bultman