Dood Borst nog steeds een raadsel

  • Doortje Briedé

    Voor de gouden tip looft de politie een beloning uit van 10.000 euro | ANP (bewerking NOS)

    Oud-minister Els Borst is mogelijk vermoord door iemand met een psychische stoornis. Dat zegt woordvoerder Bernhard Jens van het rechercheteam dat de dood van Borst onderzoekt.

    Het onderzoek heeft nog niet geleid tot de aanhouding van de dader. Ondanks de 500 tips die het team heeft binnengekregen en de 300 getuigen die zijn gehoord, blijft onduidelijk welk motief de dader had. Wel kan volgens Jens worden uitgesloten dat de dader een relationeel of een politiek motief had.

    Lees verder op nos.nl

    Zie ook topic Oud-minister Els Borst overleden

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    De Vries weet niet wie Borst doodde

    Els Borst kwam in februari om het leven | ANP

    Misdaadverslaggever Peter R. de Vries weet niet door wie Els Borst is omgebracht. Wel heeft hij “een idee in welke hoek de moordenaar van Els Borst gezocht moet worden”, zo schrijft hij op Twitter.

    Eerder schreef de redactie van RTL Late Night in een tweet dat De Vries denkt te weten waar “de moordenaar van Els Borst” zich schuilhoudt.

    De misdaadverslaggever is zich hierover “kapot geschrokken. Ik weet niet wie Els Borst vermoordde. Te scherpe aankondiging”, aldus De Vries op Twitter. Hij schuift vanavond aan bij presentator Humberto Tan vanwege de uitzending van Opsporing Verzocht.

    Hierin besteedt de politie opnieuw aandacht aan de dood van de oud-minister. Op maandag 10 februari werd haar lichaam gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Ze is vermoedelijk twee dagen daarvoor om het leven gebracht.

    Lees verder op nos.nl

    Zie ook topic Oud-minister Els Borst overleden

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Moordenaar Els Borst heeft ‘psychische stoornis’

    De politie heeft op televisie nogmaals aandacht besteed aan de mysterieuze dood van oud-politica Els Borst (81). De politie heeft laten weten op zoek te zijn naar iemand met een psychische stoornis. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die kan leiden tot oplossing van de zaak.

    Dat laat een politiewoordvoerder weten in het tv-programma Opsporing Verzocht. Begin augustus onthulde De Telegraaf dat de politie niet uitgaat een uit de hand gelopen inbraak of roofmoord, maar vermoedt dat Borst het slachtoffer werd van een geesteszieke dader. Dat bevestigde de woordvoerder vanavond in Opsporing Verzocht. De politie denkt dat de dader iemand is met een psychische stoornis. Er heeft zich eerder, op 29 januari, een verwarde man opgehouden voor de woning van Borst. Hij belde aan met ‘een vaag verhaal’. De politie weet niet of die onbekende man de dader kan zijn.

    De politie wil graag in contact komen met bijvoorbeeld zorg- of hulpverleners, mantelzorgers of andere personen die te maken hebben met mensen met een psychische stoornis en die mogelijk informatie hebben die het onderzoek naar de dood Borst verder kunnen helpen. Ook wordt gezocht naar de identiteit van ‘een vrouw in het rood’. De onbekende droeg een rode jas en had haar hoofd bedekt met een rode doek.

    Lees verder op telegraaf.nl

    Zie ook topic Oud-minister Els Borst overleden

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Zorg gaat niet ‘klikken’

    Alleen wanneer de persoon die Els Borst om het leven bracht nóg een keer dreigt toe te slaan, zal de zorginstelling die dat weet, alarm slaan. In alle andere gevallen zwijgen de psychiatrische klinieken, zelfs als ze de moordenaar van Borst kennen.

    Het medisch beroepsgeheim verhindert dat artsen informatie over hun cliënten verstrekken, tenzij ze een nieuw gevaar voor hun omgeving of zichzelf vormen.

    Zelfs als een psychiatrisch patiënt bekend heeft dat hij de voormalig politicus in februari om het leven heeft gebracht, moet de behandelend arts daarover zwijgen.

    1,7 miljoen kijkers van het tv-programma Opsporing Verzocht hoorden dinsdagavond dat de politie denkt dat iemand met een psychiatrische stoornis vermoedelijk de moordenaar van Els Borst is. Omdat het onderzoek is vastgelopen, deed de politie gisteren een nieuwe oproep aan mensen om zich te melden als ze een psychiatrische patiënt kennen die zich rondom de moord op de 81-jarige Bilthovense verdacht gedroeg en mogelijk ook iets losgelaten heeft over de moord, waarschijnlijk op zaterdag 8 februari. De maandag daarna werd Borst thuis dood gevonden.

    Lees verder op ad.nl

    Zie ook topic Oud-minister Els Borst overleden

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ruim 250 nieuwe tips over dood Els Borst na Opsporing Verzocht

    De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht van vorige week ruim 250 nieuwe tips binnengekregen over de dood van oud-minister Els Borst. Onder de reacties zijn ook “best wel wat waardevolle” tips, zei een woordvoerder van de politie in de uitzending van vanavond.

    Sommige informatie die is binnengekomen, was voor agenten lastig te achterhalen, denkt de woordvoerder. Ook kwamen er tips binnen over de in het rood geklede vrouw en een verwarde man die in de buurt van de woning van Borst zijn geweest kort voor haar dood. De politie trekt nu alle tips na.

    De politie liet vorige week weten dat ze vooral graag in contact wil komen met mensen die werken in de zorg of mantelzorg omdat de dader mogelijk een psychische stoornis heeft. Van een politiek motief is geen sprake, denkt de politie. Voor de gouden tip is tienduizend euro uitgeloofd.

    Lees verder op nrc.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Els Borst herdacht op D66-congres

    Er werd een portret van Els Borst getoond / ANP

    D66 heeft vandaag tijdens het honderdste partijcongres in Den Bosch Els Borst herdacht. De voormalige minister van Volksgezondheid en vice-premier werd na de laatste congresdag in februari thuis in Bilthoven dood gevonden.

    Tijdens de bijeenkomst hielden de ongeveer tweeduizend aanwezige partijleden een minuut stilte. Ook werd er een portret van Borst getoond. De politie gaat ervan uit dat de oud-politica is vermoord door iemand met een psychische stoornis. De zaak is nog niet opgelost.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Els Borst krijgt straatnaam in Den Haag

    Oud-minister Els Borst wordt hoogstwaarschijnlijk vereerd met een straatnaam in Den Haag. De gemeente is van plan het plein bij het HagaZiekenhuis naar haar te vernoemen. Het gebied rond het ziekenhuis gaat op de schop, dus krijgt de instelling een nieuw adres.

    Het HagaZiekenhuis is nu aan de Leyweg gevestigd. Het gebied rond het ziekenhuis gaat op de schop, dus krijgt de instelling een nieuw adres. Het is nog niet bekend hoe het plein precies gaat heten en wanneer de naam wordt onthuld.

    Els Borst (D66) was van 1994 tot 2002 minister van Volksgezondheid. Tijdens het tweede paarse kabinet was ze bovendien vicepremier. Onder haar aanvoering werd euthanasie onder voorwaarden toegestaan. Van huis uit was Borst arts. Ze werd in februari van dit jaar op 81-jarige leeftijd dood gevonden in haar huis in Bilthoven. Ze was om het leven gebracht. Daar is nog niemand voor gearresteerd.

    Lees verder op ad.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Peter R. de Vries kreeg ‘belangrijke tip’ over moord Els Borst

    De politie heeft een belangrijke tip gekregen over de moord op oud-minister Els Borst. Een psychiatrische patiënt in een ggz-instelling zou bij de dood van Borst betrokken zijn. Misdaadjournalist Peter R. de Vries kreeg informatie daarover van iemand met een geheimhoudingsplicht, die zelf niet met de politie mag praten, en speelde de tip door naar politie.

    De politie onderzoekt de tip maar ontkent een doorbraak te hebben bereikt. Er werken nog wel dagelijks meer dan tien rechercheurs aan de zaak, heeft een woordvoerder van het rechercheteam gezegd.

    'Het is een tip die ik via een geheimhouder heb gekregen. Dat is iemand die zich daarom niet bij de politie wilde melden, maar wel aan mij het hele verhaal heeft willen doen', zei De Vries in Nieuwsuur. Een geheimhouder is iemand die in zijn beroep verplicht is tot geheimhouding, zoals een arts, advocaat of psycholoog.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Er zit schot in de zaak-Borst, dat is de boodschap'

    "Het publiek zit ermee dat de zaak rond de dood van Els Borst niet opgelost kan worden. Dus dit is een belangrijke stap voorwaarts en dat wil de politie graag met het publiek delen."

    Dat zei strafrechtdeskundige Nico Kwakman in het NOS Radio 1 Journaal over een tip die via misdaadjournalist Peter R. de Vries bij de politie terechtkwam. De aanwijzing gaat over een psychiatrische patiënt die in een ggz-instelling verblijft en betrokken zou zijn bij de moord op de oud-minister.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Geen gouden tip in moordzaak Els Borst

    Er is geen doorbraak in het onderzoek naar de moord op Els Borst in Bilthoven. Een nieuwe tip, waarbij een naam zou zijn genoemd, blijkt niet de gouden tip. Dat zegt een woordvoerder van de politie en schrijft RTV Utrecht.

    Het tv-programma Nieuwsuur meldde maandag dat misdaadjournalist Peter R. de Vries nieuwe informatie had over de zaak.

    De tipgever zou in de geestelijke gezondheidszorg werken en daarom de naam van de verdachte weten. Het zou gaan om een psychiatrisch patiënt in een GGZ-instelling.

    Lees verder op regiotvdeebilt.nl

    Doortje Briedé-Bultman