Keulen-Deelstra (74) overleden

  • Doortje Briedé

    Oud-schaatsster Atje Keulen-Deelstra is op 74-jarige leeftijd overleden. Keulen-Deelstra kreeg donderdagavond een herseninfarct waardoor ze in coma raakte. Ze is niet meer bijgekomen en vrijdagmiddag overleden.

    Keulen-Deelstra was een van de succesvolste Nederlandse schaatssters ooit. Ze werd vier keer wereldkampioen, drie keer Europees kampioen en won op de Olympische Winterspelen een zilveren en twee bronzen medailles.

    Atje Deelstra, zoals haar meisjesnaam was, groeide op in een boerengezin in Friesland. Ze beoefende als jong meisje meerdere sporten. Naast schaatsen deed ze ook aan atletiek, turnen en korfbal. Ze trouwde met veehouder Jelle Keulen, en samen kregen ze drie kinderen.

    Lees verder

  • Doortje Briedé

    Schaatster Atje Keulen-Deelstra is gisteren in het Medisch Centrum Leeuwarden op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenstaminfarct. Dat schrijft het Friesch Dagblad vanochtend. De voormalig Europees- en wereldkampioene allroundschaatsen raakte donderdagmiddag door het infarct in een coma en is niet meer bijgekomen.

    De schaatster werd op 31 december 1938 geboren in Grou en groeide op in een boerengezin. Ze had al drie kinderen toen ze in de kernploeg wilde komen. De KNSB vond haar aanvankelijk te oud, maar toen ze in 1970 Nederlands kampioene allround werd kon de schaatsbond niet meer om haar heen.

    Daarna werd Keulen-Deelstra vier keer wereldkampioene allround en drie keer Europees kampioene. Bij de Olympische Spelen in Japan haalde ze een zilveren en twee bronzen medailles. In de jaren zeventig was het niet gebruikelijk dat een moeder zo veel buiten de deur was en dat kwam haar ook op kritiek te staan. Een verzoek om deel te nemen aan de emancipatiestrijd legde ze echter naast zich neer, schrijft het Friesch Dagblad. “Daarvoor was ze veel te nuchter.”

    Lees verder

  • Doortje Briedé

    “Nederland heeft een groot sportvrouw verloren.” Met die woorden reageert oud-schaatser en oud-coach Henk Gemser op het overlijden van oud-schaatsster Atje Keulen-Deelstra.

    “Ze werd aanvankelijk gezien als eendagsvlieg, maar ze logenstrafte het beeld van die tijd dat een vrouw die kinderen had gekregen niet meer aan topsport kon doen”, zo zei hij in het Radio 1 Journaal. Keulen-Deelstra boekte haar grote successen na haar dertigste.

    In de jaren zeventig werd Keulen-Deelstra vier keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen. Op de Olympische Winterspelen van 1972 in het Japanse Sapporo won ze een zilveren en twee bronzen medailles.

    Lees verder

  • Doortje Briedé

    De huidige generatie schaatsers heeft geschrokken gereageerd op het overlijden van Atje Keulen-Deelstra.

    Op Twitter schrijven Sven Kramer, Ireen Wüst en Renate Groenewold lovende woorden over de oud-schaatskampioene.

    Wereldkampioene Ireen Wüst laat via Twitter weten aangedaan te zijn door de plotselinge dood van haar voorgangster. “Geschrokken van het nieuws dat Atje Keulen Deelstra is overleden. 74 is veel te jong, ze was een groot icoon en voorbeeld voor de sport.”

    Wüst, die vorige week in Hamar haar vierde wereldtitel pakte, voegt daar aan toe: “Mijn gedachten gaan uit naar haar familie en nabestaanden. Veel sterkte.”

    Lees verder

  • Doortje Briedé

    Atje Keulen-Deelstra ondervond veel weerstand op weg naar schaatssucces. De Friezin liet zich echter door niemand van de wijs brengen. Dankzij haar doorzettingsvermogen en grote liefde voor het schaatsen groeide de moeder en boerin uit tot een van de succesvolste schaatssters uit de geschiedenis. Vrijdag overleed ze op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct.

    Op jonge leeftijd was het schaatstalent van Keulen-Deelstra, op 31 december 1938 geboren in Grouw, al zichtbaar. Op 16-jarige leeftijd werd ze kampioene kortebaan van Friesland bij de meisjes. Maar haar leven kreeg aanvankelijk een andere wending. In 1962 trouwde ze met veehouder Jelle Keulen. Ze kregen samen drie kinderen en Keulen-Deelstra hielp haar man op het boerenbedrijf.

    Maar het drukke gezinsleven weerhield haar er niet van op oudere leeftijd toch aan een sportieve loopbaan te beginnen. In 1969 deed ze voor het eerste mee aan de Nederlandse kampioenschappen allround. Een jaar later werd ze op 31-jarige leeftijd kampioen. De schaatsbond KNSB had weinig vertrouwen in de schaatsende moeder en weigerde haar op te nemen in de kernploeg, maar na de titel kon de bond niet meer om haar kwaliteiten heen.

    Lees verder