Blote campagnevrouw PSP dood

 • Anonymous avatar

  De vrouw die in de jaren zeventig frontaal naakt op een campagneposter van de PSP stond, is overleden. Saskia Holleman was 25 toen ze met opgestoken armen voor een koe in een wei werd gefotografeerd.

  Fotograaf Hendrik Jan Koldeweij maakte de foto voor Sekstant, het blad van de NVSH. Holleman had volgens een in memoriam in de Volkskrant geen idee dat de PSP de foto tot campagneposter zou maken en was het daar ook niet mee eens. De zaak werd voor 1250 gulden afgekocht.

  Lees verder

  Saskia Holleman op de PSP-poster | Hendrik Jan Koldeweij
 • Anonymous avatar

  Op alle reclamezuilen, naakt met een koe, daar had Saskia Holleman (1945-2013) niet op gerekend. Toch werd ze zo de icoon van de PSP en een tijdperk.

  Op een zonnige zomerdag in 1970 huppelde de maandag overleden Saskia Holleman door het hoge gras, naakt tussen de koeien, in Nootdorp. Ze was beeldschoon, bewoog gemakkelijk, en nam in een twee uur durende fotosessie tijd allerlei poses aan, met een lichtrode pruik op.

  Op een landweggetje had ze in de auto van fotograaf Hendrik Jan Koldeweij haar kleren uitgedaan. Om bij de koeien te komen, sprong ze over de slootjes. Koldeweij danste met zijn Hasselblad om haar heen en schoot wel 150 foto's. Eén koe bleef staan kijken, de andere liepen weg. Dat Holleman (25) haar armen spreidde en glimlachend en profetisch naar boven keek, dat was haar eigen idee geweest.

  Lees verder

 • Anonymous avatar

  Naakticoon Saskia Holleman, die in evakostuum poseerde op een legendarische verkiezingsposter van de PSP, is overleden. De Volkskrant meldt dat in een in memoriam. Holleman was 68.

  De foto werd gemaakt toen Holleman 25 was. Ze is te zien in een weiland bij Nootdorp met uitgespreide armen met op de achtergrond een koe. Holleman wist destijds niet dat de foto zou worden gebruikt voor een affiche voor de PSP en was het daar ook niet mee eens. De zaak werd afgekocht voor 1250 gulden.

  De foto werd op 4 augustus 1970 - één van een serie van in totaal 150 stuks - was aanvankelijk bedoeld voor het blad Sekstant van de de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming. Tot haar grote verbazing werd een foto uit de shoot in de verkiezingsposter van de PSP gebruikt. Holleman zei daarover: “Ik schrok en zei: ‘Ik weet niet of ik het zo leuk vind’. In Sekstant staan is één, op alle reclamezuilen in het land hangen toch wat anders.”

  Lees verder