Schrijfster Ruth Rendell (85) overleden

  • Doortje Briedé

    De Britse schrijfster Ruth Rendell is op 85-jarige leeftijd overleden. Haar uitgever heeft dat bekendgemaakt. Ze werd enkele maanden geleden getroffen door een beroerte. Sindsdien was haar toestand kritiek.

    Rendell groeide op in de buurt van Londen en werkte eerst als journalist.

    Ze schreef in vijftig jaar tijd tientallen psychologische misdaadromans. Haar bekendste personage was Inspector Wexford, waarvan ook een tv-serie is gemaakt.

    Lees verder op nos.nl

    Ruth Rendell GETTY IMAGES

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Queen of Crime' Ruth Rendell overleden op 85-jarige leeftijd

    In Londen is de Britse schrijfster Ruth Rendell op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar uitgever meegedeeld.

    Rendell was één van de best verkopende hedendaagse auteurs uit Groot-Brittannië en maakte faam met haar misdaadverhalen, die ook verfilmd werden voor de succesvolle televisiereeks The Ruth Rendell Mysteries.

    “We zijn aangedaan door het verlies van één van onze meest geliefde auteurs”, zo stelde uitgever Penguin Random House zaterdag in een mededeling. De schrijfster was in januari geveld door een zware beroerte.

    Rendell werd in 1930 in een Londense suburb geboren als Ruth Barbara Grasemann. Na haar schooltijd in Essex en een kort intermezzo als reporter voor een lokale krant debuteerde ze in 1964 met “From Doon with death (Uit de sleur)”, waarin ze meteen ook haar meest bekende personage, Inspector Wexford, introduceerde.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    In memoriam Ruth Rendell en P.D.James, twee Britse Baronessen én thrillericonen

    Een paar maanden na P.D. James (1920) is nu ook de Britse misdaadschrijfster Ruth Rendell (1930) overleden. Fred Braeckman over twee baanbrekende en succesrijke auteurs die tevens op televisie voor spanning zorgden.

    Rendell en James kregen in de loop van hun lange carrière de naam van ‘Queen of Crime’, een verwijzing naar Agatha Christie. Rendell pronkte niet met die eretitel en zat er eerder verveeld mee. Ze vond Christie niet goed en dat Queen-gedoe was voor haar seksistisch. Het gaf de indruk dat alleen vrouwen over misdaad schreven en het beter deden dan mannen. Quod non. James had met de titel minder last maar pronkte er niet mee.

    Ruth Rendell schreef sinds ze in 1964 debuteerde een kleine zeventig boeken, waarvan 24 met inspecteur Reginald Wexford van het fictieve stadje Kingsmarkham in Sussex als hoofpersonage. Daarnaast verschenen er een veertig stand-alones die ze meestal onder de naam Barbara Vine publiceerde. Alsof ze onderscheid wou maken tussen haar ‘ernstig’ werk en de politieromans.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ruth Rendell was de ‘queen of crime fiction’

    Vandaag overleed de veel gelauwerde misdaadauteur Ruth Rendell. Ze gold als ‘the queen of crime’, hoewel ze zelf toegaf nooit een misdadiger te hebben ontmoet. Als eretitel zou ‘queen of crime fiction’ ook gepaster zijn geweest.

    Ruth Barabara Graseman begon haar professionele bestaan in de jaren vijftig als verslaggever bij de Chigwell Times, een lokale krant, waar ze ook haar echtgenoot Don Rendell ontmoette. Toen liet ze al graag haar fantasie spreken. In een artikel over een huis dat bekend stond als spookhuis verzon ze de geest van een oude vrouw die daar 's nachts rondwaarde. De eigenaar van het huis dreigde de krant een proces aan te doen omdat het huis in waarde zou zijn gedaald. In het verslag van het jaarlijkse feestdiner van de tennisvereniging vermeldde ze niet dat één van de sprekers halverwege zijn speech dood neerviel; ze had dat diner ook niet bijgewoond. Voordat ze kon worden ontslagen, had ze zelf al ontslag genomen.

    Je zou kunnen zeggen dat op deze manier de Dood de weg vrijmaakte voor een carrière als thrillerauteur waarin ze tientallen veel geroemde misdaad- en moordverhalen schreef. Die carrière begon in 1964 met From Doon with Death, een politieroman met als hoofdpersoon inspecteur Reginald Wexford en als ‘tweede man’ Mike Burden. Ze schreef nog 24 Wexford-boeken, vrijwel allemaal opgebouwd als een traditionele speurderroman,maar wel met typische Rendell-kenmerken, zoals veel aandacht voor maatschappelijke omstandigheden en psychologische aspecten, en een hoofdpersoon die graag een passende zin uit de wereldliteratuur, met name van Shakespeare, citeert.

    Lees verder op volkskrant.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Misdaadauteur Ruth Rendell overleden

    De Britse misdaadauteur Ruth Rendell is zaterdagochtend op 85-jarige leeftijd overleden.

    Dat meldt haar uitgever. Ze kreeg begin januari een beroerte, waarna ze in het ziekenhuis terechtkwam.

    Rendell, die de bijnaam ‘Queen of Crime’ heeft, heeft in haar leven meer dan zestig boeken geschreven, waaronder tientallen bestsellers. Ze is vooral bekend als geestelijk moeder van hoofdinspecteur Wexford, waarvan de tv-verfilmingen in Nederland door de KRO zijn uitgezonden. De 84-jarige schrijfster vierde vorig jaar haar vijftigjarig jubileum met de verschijning van The Girl Next Door, waarvan hier nog geen vertaling is gepubliceerd. Veel andere van de zestig titels van haar hand vonden in het Nederlands wel gretig aftrek.

    Lees verder op telegraaf.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Ruth Rendell was meer dan inspecteur Wexford

    Wie aan Ruth Rendell denkt, denkt onmiddellijk aan inspecteur Wexford, de hoofdpersoon van de gelijknamige populaire Britse detectiveserie, gebaseerd op de boeken van deze schrijfster.

    Maar Rendell, die vandaag op 85-jarige leeftijd overleed, heeft veel meer geschreven, onder haar eigen naam, maar ook onder het pseudoniem Barbara Vine. In totaal zijn ruim zestig zeventig boeken van haar hand verschenen.

    De schrijfster gaf een extra laag aan de thriller. Ze had niet alleen oog voor de misdaad, maar ook voor de achtergronden van de dader, zijn of haar sociale herkomst, motieven, psychische staat en eigenaardigheden. Volgens recensenten waren haar boeken eerder een whydunnit dan een whodunnit: de moord was vanzelfsprekend sterk af te keuren en moest ook zeker opgelost worden, maar was misschien ook wel deels verklaarbaar.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman