Zo gaat een lichaam oplossen in z’n werk

  • Doortje Briedé

    De uitvaartsector in Vlaanderen en Nederland heeft een wettelijk kader aangevraagd om biocrematie te mogen uitvoeren. Bij zo’n resomering wordt het lichaam niet langer verbrand, zoals bij een crematie, maar opgelost in water en loogzout. Maar hoe gaat dat proces er exact aan toe?

    Voor de resomering van start gaat, wordt het lichaam zonder kist in een stalen mand geplaatst en automatisch gewogen. Daarop wordt de juiste hoeveelheid water en loogzout toegevoegd. De ketel waarin het lichaam wordt geplaatst warmt dan op tot 150°C waarbij ook de druk wordt opgevoerd.

    Na 2 à 3 uur is het lichaam gereduceerd tot vloeistof en een wit poeder. Dat stoffelijke overschot wordt vervolgens gespoeld en gedroogd en aan de nabestaanden meegegeven.

    Bekijk video op nieuwsblad.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Yarden pleit voor wetswijziging en wil resomeren introduceren

    Uitvaartorganisatie Yarden maakt zich hard voor een wetswijziging om een nieuwe, duurzame vorm van lijkbezorging in Nederland te introduceren: resomeren. Bij resomeren wordt het lichaam in water met loogzout afgebroken, waarna een wit poeder overblijft. Directievoorzitter van Yarden Ron Bavelaar roept Minister Plasterk in een brief op om de wet aan te passen, zodat de nieuwe vorm van lijkbezorging in Nederland geïntroduceerd kan worden.

    Bij resomeren, ook wel ‘bio-cremeren’ genoemd, wordt het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Wat overblijft is een wit poeder, vergelijkbaar met asresten na een crematie. Resomeren is sinds 2012 al mogelijk in de Verenigde Staten en naar verwachting op korte termijn ook in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland voorziet de huidige Wet op de lijkbezorging op dit moment in drie manieren van lijkbezorging: begraven, cremeren en ter beschikking stellen aan de wetenschap. Yarden maakt zich als voorloper in de uitvaartbranche hard voor een wetswijziging om resomeren ook in Nederland te introduceren. Op 8 oktober debatteert De Tweede Kamer over de Wet op de lijkbezorging. 

    “De uitvaartsector constateert een groeiende behoefte aan aandacht voor duurzaamheid bij het afscheid”, aldus Ron Bavelaar. “Als marktleider crematoria volgen wij de ontwikkelingen al jaren op de voet. Resomeren is een duurzaam alternatief voor de technieken die we al kennen en daarom willen wij dit mogelijk maken in Nederland. Door resomeren kan het lichaam van de overledene op een duurzame manier worden teruggegeven aan de natuur. Het belangrijkste element hierbij is niet aarde of vuur, zoals bij een begrafenis of een crematie, maar water.”

    Lees verder op uitvaart.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Uitvaartsector zoekt snel kader voor biocrematie

    De Vlaamse uitvaartsector wil snel een wettelijk kader voor een nieuwe techniek, waarbij de overledene wordt niet verbrand wordt maar opgelost in vloeistof. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

    De Vlaamse uitvaartsector zal daar nog deze maand op aandringen bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA).

    Biocrematie of resomering gebeurt sinds twee jaar in de Verenigde Staten, maar is in ons land niet toegestaan. Nochtans voert recent Nederlands onderzoek aan dat het milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren. Het lichaam wordt in een loog gebracht dat onder grote druk staat, bij een hoge temperatuur.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Minister Plasterk gelast aanvullend onderzoek naar resomeren

    Tijdens het Algemeen Overleg Lijkbezorging in de Tweede Kamer op 16 oktober jl. heeft minister Plasterk toegezegd een verkenning te laten uitvoeren naar resomeren, een alternatief voor begraven en cremeren. Uit dit onderzoek moet blijken wat de ethische en milieuaspecten zijn van deze nieuwe uitvaarttechniek en of er maatschappelijk draagvlak voor bestaat.

    De minister zal de Kamer in het voorjaar informeren over de bevindingen uit deze verkenning. Uitvaartorganisatie Yarden vindt het positief dat in de politiek de discussie over resomeren wordt gevoerd en draagt bij aan het consumentenonderzoek. Yarden hoopt dat er wetswijziging komt om de nieuwe vorm van lijkbezorging ook in Nederland succesvol te introduceren.

    Bij resomeren, ook wel ‘bio-cremeren’ genoemd, wordt het lichaam van de overledene in water en loogzout onder hoge temperatuur en luchtdruk afgebroken. Wat overblijft, is een wit poeder, vergelijkbaar met asresten na een crematie.

    Lees verder op uitvaart.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Resomeren: zelfs na overlijden steentje bijdrage aan moeder natuur

    Mensen laten zich na hun dood steeds vaker cremeren in plaats van het traditionele begraven. Helaas vervuilt dat het milieu veel meer dan begraven. Daarom kijkt men sinds kort naar een duurzamere, milieuvriendelijkere manier van cremeren: resomeren.

    Dat is een chemische methode om een stoffelijk overschot ‘op te ruimen’ zonder dat er vuur of hitte aan te pas komt.

    “We zien dat mensen zich steeds bewuster worden van de manier waarop ze hun uitvaart invulling geven”, vertelt John Heskes van uitvaartverzorger Yarden aan Nieuws.nl. “Daarbij wordt ook steeds meer gekeken naar duurzaamheid, milieuvriendelijk, en het kostenplaatje. Resomeren pakt deze drie punten aan. Wij vinden het belangrijk om deze vorm van lijkbezorging in de toekomst te kunnen aanbieden en hebben daarom besloten de kar te trekken in dit initiatief.”

    Lees verder en bekijk video op nieuws.nl

    Doortje Briedé-Bultman