De mozaïek in de tombe bij de Griekse Amphipolis-site beeldt goden Hermes, Hades en godin Persephone af. De tombe wordt aan Alexander de Grote gelinkt. © Griekse ministerie van Cultuur
Griekse archeologen hebben een mozaïek van een jonge, roodharige godin ontdekt in een 2.300 jaar oude graftombe bij de Amphipolis-site in het noorden van het land. Nooit eerder werd zo'n grote tombe in Griekenland gevonden. De grootsheid en royaliteit ervan, deed velen vermoeden dat het om de laatste rustplaats van veroveraar Alexander de Grote ging. Maar Persephone, dochter van Zeus en Demeter en vrouw van Hades, werpt nu nieuw licht op wie echt in de tombe ten noordoosten van Thessaloniki begraven werd.
De Kasta tumulus, zoals de Amphipolis-tombe in Macedonische stijl genoemd wordt, ligt in de buurt van de Egeïsche haven die Alexander de Grote voor zijn vloot gebruikte. Hoewel oorspronkelijk geschat werd dat de tombe uit 300 - 325 v.C. dateerde, hebben archeologen de datum verlaat tot het laatste kwartaal van de vierde eeuw voor Christus. De bouw van de imposante tombe zou dus gevolgd zijn op de turbulente periode na Alexander de Grotes overlijden in 323 v.C. Die informatie heeft speculaties in het leven geroepen dat de tombe voor een naaste van de heerser gebouwd werd. Maar tot op heden ontbreekt elk solide bewijs.