Geboortebossen zijn in Vlaanderen een ingeburgerd fenomeen, begraafbossen zijn dat veel minder. Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, wil daar verandering in brengen. Omdat er een maatschappelijke vraag naar is én omdat het de natuur ten goede kan komen. In het buitenland bestaat het concept van natuurbegraafplaatsen al veel langer.
Boswachters vinden nu al af en toe asresten in hun gebieden waarvan ze vermoeden dat het crematie as is, die door nabestaanden op de geliefkoosde plek van de overledene is uitgestrooid. Op dit moment is zoiets illegaal, omdat uitstrooiing in natuurgebieden of bos verboden is. Joke Schauvliege wil dit wel mogelijk maken.
“De maatschappelijke vraag en behoefte naar een groener alternatief van begraven groeit. Mensen denken bewuster na over het milieu, ook bij hun uitvaart. Ze zijn op zoek naar milieuvriendelijke, duurzame manieren om begraven te worden. Voor de nabestaanden biedt een natuurbegraafplaats de mogelijkheid om de overledene te gedenken op een plaats die uitnodigt tot rust en herinnering,” aldus de minister.
Natuurbegraafplaatsen zijn, zoals de term het zelf zegt, plaatsen in de natuur waar mensen kunnen begraven worden, maar waar de plek een natuurlijke uitstraling heeft. Dit kunnen klassieke begraafplaatsen zijn die omgevormd worden tot park.
Lees verder op limburgnieuws.be