Koningin Fabiola van België overleden

  • Doortje Briedé

    AFP

    In België is koningin Fabiola (86) overleden. Ze was de weduwe van koning Boudewijn.

    “Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin en de Leden van de Koninklijke Familie melden met zeer grote droefheid het overlijden van Hare Majesteit Koningin Fabiola vanavond in het Kasteel Stuyvenberg te Brussel”, schrijft het Belgische koningshuis.

    Fabiola was de tante van de huidige koning Filip. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1993 trok ze zich grotendeels terug uit het publieke leven.

    Lees verder en bekijk video op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Fabiola bracht kleur in leven Boudewijn

    Koning Boudewijn en koningin Fabiola in 1962 ANP

    De Belgische koningin Fabiola was de weduwe van de in 1993 gestorven koning Boudewijn. De van oorsprong Spaanse gravin kwam uit een familie die goede banden had met de fascistische dictator Franco. Samen met Boudewijn bezocht ze hem een aantal keer en ze correspondeerde met hem tot zijn dood in 1975.

    Fabiola was zeer religieus en had plannen om het klooster in te gaan. Ze bedacht zich toen ze Boudewijn ontmoette. In 1960 trouwden ze. Door haar huwelijk kreeg ze de titel Koningin der Belgen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Willem-Alexander leeft mee met Belgen

    Bloemen bij het paleis in Laken AFP

    Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix hebben met groot verdriet kennisgenomen van de dood van de Belgische koningin Fabiola. "Hun gedachten zijn bij de Belgische Koninklijke Familie'', zegt de Rijksvoorlichtingsdienst in een verklaring.

    De Belgische premier Charles Michel zegt in een reactie dat hij namens zijn kabinet koning Filip en koningin Mathilde en de hele koninklijke familie zijn oprechte medeleven betuigt.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Koningin Fabiola overleden

    © Belga

    Koningin Fabiola is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het paleis gemeld. Ze was de weduwe van koning Boudewijn met wie ze op 15 december 1960 was gehuwd. Daardoor werd ze op 32-jarige leeftijd de vijfde koningin der Belgen.

    'De gezondheidstoestand van koningin Fabiola was sinds 2009 erg verzwakt, na de longontsteking die ze toen had opgelopen', zegt Rafike Yilmaz, woordvoerster van het paleis. ‘De laatste tijd had ze ook kunstmatige beademing nodig.’

    Over het precieze tijdstip van het overlijden had de woordvoerster nog geen informatie. ‘Ik kan wel zeggen dat ze in het Kasteel Stuyvenberg is overleden’, zegt Rafike Yilmaz. 'Koning Filip en konigin Mathilde zijn nu bij haar. Ook de andere leden van de koninklijke familie zijn op de hoogte gebracht van het overlijden, net als de premier en de andere autoriteiten van het land.'

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Fabiola wordt vrijdag begraven

    de Sint-Goedelekathedraal Foto: pb

    Vanmiddag heeft de familie haar wensen voor de begrafenis van koninging Fabiola overgemaakt aan de regering. De begrafenisplechtigheid zal op vrijdag 12 december 2014 om 10u in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal te Brussel plaatsvinden. 

    De ministerraad kwam daarom vanmiddag om 13 uur samen om de praktische uitwerking van de begrafenis van Fabiola te bespreken. Premier Charles Michel (MR) kondigde nadien een week van nationale rouw af, die zal duren tot de dag van haar begrafenis. 

    Ook de Vlaamse overheid rouwt mee. Het kabinet van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) laat weten dat de vlaggen aan alle Vlaamse overheidsgebouwen een hele week halfstok zullen hangen, van maandag 8 december tot vrijdag 12 december.

    Het stoffelijk overschot van koningin Fabiola wordt maandagochtend van het Kasteel Stuyvenberg naar de Kapel van het Kasteel van Laken overgebracht. Op dinsdagnamiddag wordt het dan naar het Paleis te Brussel gebracht. Het publiek zal daar een laatste groet kunnen brengen op woensdag 10 december 2014 tussen 13 en 17 uur en op donderdag 11 december 2014 van 9 tot 17 uur.

    Lees verder op standaard.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Fabiola: de koningin die herinnerd zal worden zoals ze niet helemaal was

    Koningin Fabiola en koning Boudewijn op 25 september 1960 © BELGAIMAGE

    Koningin Fabiola is op 86-jarige leeftijd in Kasteel Stuyvenberg overleden. Drie vragen over een icoon uit de vaderlandse geschiedenis aan Knack-redacteur Walter Pauli.

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Belgische koningin Fabiola wordt vrijdag begraven

    De Belgische koningin Fabiola wordt vrijdag begraven. Dat heeft het Belgische Koninklijk Paleis bekendgemaakt. Gisteravond overleed de 86-jarige koningin. De uitvaartplechtigheid is in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel. 

    Bij kasteel Stuyvenberg in Laken, waar de koningin woonde, zijn bloemen neergelegd.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Moeder van alle Belgische kinderen

    De begrafenisplechtigheid voor de Belgische koningin Fabiola is volgende week vrijdag om 10.00 in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in het oude centrum van Brussel. Dat heeft het koninklijk paleis gemeld. De Belgische ministerraad is vandaag in een speciale zitting bijeen geweest om te spreken over de uitvaart. Tot de staatsbegrafenis neemt België een periode van nationale rouw in acht.

    'Fabiola, koningin met passie', schreef dagblad Le Soir gisteren op zijn website. De weduwe van de in 1993 overleden koning Boudewijn overleed gisteren op 86-jarige leeftijd in kasteel Stuyvenberg in Laken, Brussel.

    “Vanavond verliest België een grote koningin die ons land wereldwijde uitstraling heeft gegeven”, aldus premier Charles Michel. "We zullen ons haar herinneren als een grote dame die een plaats krijgt in de geschiedenis van ons land.''

    Fabiola was al geruime tijd ziek. In juli vorig jaar verscheen ze voor het laatst in het openbaar.

    Lees verder op trouw.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Erfenis Fabiola naar het goede doel

    De overleden Belgische koningin Fabiola schenkt al haar bezittingen aan het goede doel, melden Belgische media. De erfenis gaat naar het Hulpfonds van de Koningin. Dat werd opgericht in 1960, toen Fabiola met koning Boudewijn trouwde. Het fonds houdt zich onder meer bezig met sociaal werk voor minderbedeelden.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    'Hoop dat overlijden Fabiola ons doet reflecteren over de tijdsgeest van deze eeuw'

    'Het debat over het Koningshuis krijgt een heropflakkering na het overlijden van dé koningin van de vorige eeuw', schrijft Irina De Knop in deze bijdrage aan het Schaduwparlement. 'Ik hoop dat de dood van Fabiola niet alleen de tijdsgeest van die vorige eeuw afsluit, maar ook een begin mag zijn van een reflectie over de tijdsgeest van déze eeuw.'

    Irina De Knop: "Het overlijden van de koningin - voor wie ik als jong meisje veel respect had, ondanks mijn politieke en ideologische overtuiging - komt niet als een verrassing. De oude dame was ten slotte 86. Ik houd er wel een bepaald gevoel aan over, dat perfect onder woorden wordt gebracht door de hoofdredacteur van De Standaard: met het overlijden van Fabiola komt een einde aan de twintigste-eeuwse monarchie. ‘In haar tijd kon die monarchie respect afdwingen. Die tijd was helaas op. Op hoogbejaarde leeftijd heeft koningin Fabiola die kentering helaas nog ervaren’, meent Karel Verhoeven.

    Zelf vind ik het een beetje te betreuren, hoe men het nieuws rond haar zogenaamde ‘belastingoptimalisatie’ uitvergrootte en op die manier, om politieke redenen, het imago van een mens, dat toch probeerde om goed te leven, zo diep heeft geschaad. Niet dat er geen opmerkingen te maken zijn over de besteding van de middelen, over het geheel van de financiering van het Koningshuis. Maar ik vond zelf wel dat men deze dame met de discussies van de laatste maanden ontdeed van het respect dat ze bij haar generatie afdwong en toch wel verdiende. Het klopte niet met het beeld dat vele mensen hadden van de koningin; het beeld van een Spartaanse, diep gelovige en heel waardige koningin."

    Lees verder op knack.be

    Doortje Briedé-Bultman