OM biedt excuses aan: toch geen zelfmoord Talitha (25)

  • Doortje Briedé

    Het Openbaar Ministerie had niet mogen concluderen dat de 25-jarige Talitha uit Amsterdam in 2013 zelfmoord heeft gepleegd. Dat heeft het OM Noord-Holland geschreven in een brief aan de familie van de jonge vrouw.

    Het lichaam van de vrouw werd in 2013 overreden door een trein in Heerhugowaard. Volgens Sébas Diekstra, de advocaat van de familie, verklaarde de machinist dat het lichaam al roerloos op het spoor lag. ‘En dat is a-typisch bij zelfdoding.’ 

    Toch is er volgens Diekstra door politie en justitie van meet af aan uitgegaan van zelfmoord, waardoor mogelijke sporen die zouden wijzen op een misdrijf niet zijn veilig gesteld. Diekstra heeft daar een klacht over ingediend. De hoofdofficier van justitie concludeert nu, naar aanleiding van deze klacht, dat er toch geen bewijs was voor zelfmoord en biedt excuses aan de familie aan.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Justitie bestempelde dood Talitha onterecht als zelfmoord

    .

    Het Openbaar Ministerie had niet mogen concluderen dat de 25-jarige Talitha uit Amsterdam in 2013 zelfmoord heeft gepleegd.

    Dat heeft het OM Noord-Holland geschreven in een brief aan de familie van Talitha. Het OM heeft de familie van de jonge vrouw excuses aangeboden omdat eerder door een officier van justitie wel was geconcludeerd dat het zelfmoord moest zijn geweest. Maar volgens het OM is er toch geen bewijs voor zelfmoord.

    Lees verder op at5.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nabestaanden Amsterdamse Talitha stellen OM aansprakelijk

    De nabestaanden van de overleden Amsterdamse Talitha (25) stellen de politie en het Openbaar Ministerie aansprakelijk.

    Ze vinden dat het onderzoek naar de dood van de jonge vrouw op het spoor bij Heerhugowaard in 2013 niet goed is uitgevoerd. Ze willen genoegdoening om daarmee nieuw onderzoek te kunnen bekostigen, laat advocaat Sébas Diekstra weten. 

    De toedracht van het overlijden van de jonge vrouw is na twee jaar nog steeds onduidelijk. Dat is extra zwaar voor de nabestaanden die daardoor nog maar moeilijk kunnen beginnen met de verwerking, aldus Diekstra. Die willen daarom vergoeding van immateriële schade, waar ze zelf experts mee willen bekostigen.

    Lees verder op parool.nl

    Na de dood van Talitha uit Amsterdam, bij wie ten onrechte is geconcludeerd dat ze zelfmoord had gepleegd, is bewijs vernietigd. © anp

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Agent niet vervolgd om ‘zelfmoordbriefje’ Amsterdamse Talitha

    Een agent die volgens de familie van de overleden 25-jarige Talitha uit Amsterdam heeft gelogen over een mogelijk ‘zelfmoordbriefje’ van de jonge vrouw, wordt niet vervolgd.

    Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Volgens de familie en advocaat Sébas Diekstra had de agent meineed gepleegd. Hij zou in strijd met de waarheid hebben gemeld dat op een handgeschreven briefje, dat in de handtas van Talitha was gevonden, onder meer een looproute stond beschreven vanaf het station Heerhugowaard naar de plek waar ze in 2013 werd overreden door een trein.

    Zo'n briefje is echter later niet gevonden. Wel is een briefje met treintijden aangetroffen. Volgens het hof staat niet vast dat de agent opzettelijk een valse verklaring in zijn proces-verbaal heeft geschreven. Het kan niet worden uitgesloten dat er een tweede briefje is geweest, aldus de rechters.

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Familie Talitha naar rechter om onderzoek OM

    De nabestaanden van Talitha stappen naar de rechter om een nieuw onderzoek naar de raadselachtige dood van de 25-jarige Amsterdamse af te dwingen.

    Talitha werd in april 2013 dood gevonden op het spoor in Heerhugowaard. De politie en het Openbaar Ministerie gingen uit van zelfmoord. De machinist verklaarde echter dat ze al roerloos op het spoor lag. Het OM maakte begin dit jaar excuses aan de familie. Maar een nieuw onderzoek bleef uit. Nu heeft advocaat Sébas Diekstra een artikel 12-procedure aangespannen om dat onderzoek alsnog af te dwingen. 

    'Het OM heeft fout op fout gestapeld. We zijn lang in gesprek geweest. Daarin wekte het OM de indruk zelf zaken te willen onderzoeken. Maar op een gegeven moment werd ons gezegd dat er goede particuliere onderzoeksbureaus zijn. Toen was voor ons duidelijk dat het zelf niet op onderzoek uit wilde gaan.'

    Lees verder op parool.nl

    Doortje Briedé-Bultman