Biograaf Doris Lessing verzuipt in archief en ontslaat zichzelf

  • Doortje Briedé

    Doris Lessing kort nadat aan haar de Nobelprijs voor Literatuur is toegekend (Foto EPA/ANP)

    De executeurs van het testament van Doris Lessing kunnen op zoek naar een nieuwe biograaf, zo schrijft The Guardian.

    De beoogde biograaf van Lessing, Michael Holroyd, geeft in de Britse krant aan de taak niet te kunnen volbrengen. Holroyd werd ruim twintig jaar terug door Lessing zelf benaderd om de biografie te schrijven, maar hij is inmiddels 80 jaar oud en acht zichzelf niet jong genoeg meer om de klus af te ronden.

    Holroyd, die in het verleden een gewaardeerde biografie van Graham Greene schreef, zegt dat Lessings archief “absolutely enormous” is en denkt dat hem niet genoeg dagen op aarde geschonken zijn om delen ervan om te zetten in een boek.

    Een aardig detail is dat Holroyd naast de biograaf ook een van de executeurs van Lessings testament is. Hij besloot daarom “zichzelf te ontslaan” en met zijn collega’s de zoektocht te starten naar een nieuwe biograaf.

    Lees verder op nrc.nl

    Zie ook topic Schrijfster Doris Lessing overleden

    Doortje Briedé-Bultman
  • Doortje Briedé

    Nobelprijswinnaar Lessing jarenlang gevolgd door MI5

    De Britse inlichtingendienst MI5 heeft jarenlang Nobelprijswinnaar Doris Lessing gevolgd. Ze werd scherp in de gaten gehouden omdat ze communistische sympathieën koesterde. Haar dossier is nu openbaar gemaakt. 

    De schrijfster kwam als twintiger in beeld bij MI5, toen ze als inwoner van de Britse kolonie Rhodesië in 1943 opviel door haar linkse en anti-imperialistische ideeën. Een van de eerste documenten in het dossier is een uitnodiging voor de Left Book Club die Lessing organiseerde met haar man, een Duitse communist.

    “De discussies die daar worden gevoerd”, staat in een verslag over de bijeenkomsten, “lopen meestal uit op anti-Britse, anti-kapitalistische, anti-imperialistische opsnijderij”. De infiltrant merkte ook op dat “mensen met buitenlandse accenten” er met RAF-personeel (Britse luchtmacht) in contact kwamen.

    Lees verder op nos.nl

    Doortje Briedé-Bultman